• Vyhodnotenie Dňa Zeme
          • Vyhodnotenie Dňa Zeme

          • Dňa 22.4.2024 si žiaci 8.B pripravili zaujímavý program ku DŇU ZEME.

            Naši ôsmaci si pripravili pre žiakov I. stupňa rúzne poznávacie eko- aktivity.

            Žiaci v priebehu vyučovania pod vedením starších spolužiakov absolvovali vzdelávacie, poznávacie, zábavné a športové aktivity.

            Fotografie nájdete TU.

        • Deň Zeme - 22.4.2024
          • Deň Zeme - 22.4.2024

          • Dňa 22.apríla si opäť pripomíname, že naša Zem je vyčerpateľným zdrojom surovín a nevydrží akékoľvek zaobchádzanie.

            Planéte môžeme pomôcť aj my. K ekologickejšiemu spôsobu života často nie je potreba veľkých  zmien, len treba viac premýšľať o našom správaní sa k prostrediu v ktorom žijeme.

            Podporme preto DEŇ ZEME, oblečme si v pondelok zelené tričko a urobme niečo pozitívne pre našu Zem.

            Pripomeňme si, aké dôležité je pre nás naše životné prostredie.

        • Deň narcisov 2024
          • Deň narcisov 2024

          • Vo štvrtok 18.4.2024 sa v rámci Dňa narcisov uskutoční v našej škole finančná zbierka, ktorej výťažok je venovaný Lige proti rakovine. Príspevok do zbierky je dobrovoľný.  Každý Váš dar, prispeje k boju proti zákernej chorobe.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • „Marec - mesiac knihy“ – aj v tomto duchu sa niesol tento prvý jarný mesiac v našej základnej škole. S radosťou sme otvorili a do užívania dali zrenovovanú školskú knižnicu, a tak máme už aj v našej škole množstvo spokojných detských čitateľov, ktorí si s nadšením požičiavajú a čítajú novučičké, voňavé a zaujímavé knižky. Rozširujú si tak svoje obzory, slovnú zásobu a v dnešnej „dobe mobilovej“ sa venujú i takýmto zmysluplným činnostiam. Každá trieda našej školy postupne absolovala prvú návštevu školskej knižnice, kde ich pani učiteľka Žáková zoznámila s novým i starším knižničným fondom, vysvetlila pravidlá knižničného poriadku. Žiaci hneď dostali i možnosť požičať si vybrané knižky na prečítanie aj domov. Sme veľmi radi, že v každej triede na prvom i druhom stupni našej školy je viacero žiakov, ktorí sa pravidelne a s radosťou vracajú do priestorov knižnice za účelom požičiavania a čítania si knižiek. Školská knižnica býva pre záujemcov otvorená vždy v stredu počas piatej vyučovacej hodiny a vo štvrtok v čase od 13.hodiny do 14.hodiny.

            Počas marca prebiehali v škole i rôzne súťaže, ktorých spoločným menovateľom bol kniha a čas strávený čítaním. Na prvom stupni sa žiaci mohli zapojiť do súťaže o NAJ… knihu z domácich knižníc. Do školy prinášali knižky, ktoré boli niečím výnimočné, niečím NAJ…! NAJväčšie, NAJmenšie, NAJtenšie, NAJhrubšie, NAJťažšie, NAJstaršie,...Zúčastnení žiaci prinášali skutočne nádherné  a zaujímavé knižné exempláre. Víťazi v každej kategórii boli ocenení a každý, kto sa zúčastnil súťaže, dostal i sladkú odmenu. Na druhom stupni, najmä teda žiaci piatych a šiestych tried, sa zapojili do súťaže „ Poznaj svojho regionálneho spisovateľa“. Spoločne vyrábali postery, plagáty, projekty o spisovateľoch pochádzajúcich z blízkeho okolia. Žiaci 5.A pod vedením pani učiteľky Urbanovej pripravili pre mladších spolužiakov i veľmi pekné a originálne bábkové divadielko o Jankovi a Marienke, taktiež rôzne hry a aktivity v triede.

            Mesiac marec vyvrcholil v našej základnej škole besedou so známym spisovateľom, hudobníkom a spevákom Braňom Jobusom, ktorý nás prišiel navštíviť z neďalekého Vrbového. Svojím povestným humorom, nezameniteľným prejavom, veselými pesničkami a vlastnou knižnou tvorbou spestril školské predpoludnie žiakom druhého, tretieho a štvrtého ročníka, ktorí sa spolu so svojimi vyučujúcimi zúčastnili jeho literárno-hudobnej besedy. Dobrá nálada, humorné príhody, dymové efekty a príjemná hudba tak niektorých našich žiakov odprevadili na veľkonočné prázdniny.

             

                                                                                                    Mgr. Jana Žáková 

             

            Fotografie si môžete prezrieť TU.

        • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025
          • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025

          • Oznamujeme rodičom budúcich prváčikov, že zápis detí do 1. ročníka sa uskutoční v dňoch 15. - 16. apríla 2024 v čase od 13.00 do 17,00 hod. v budove základnej školy.

            Zapísať treba všetky deti, ktoré sú narodené s dátumom od 1. septembra 2017  do 31. augusta 2018, a tiež deti, ktoré mali v minulom školskom roku odloženú povinnú školskú dochádzku.

            Vopred treba vyplniť elektronickú prihlášku (do 10.apríla 2024) a následne si ju vytlačiť.

            Žiadame, aby bola prihláška podpísaná oboma zákonnými zástupcami kvôli ustanoveniu o správnom konaní (aj v prípade, že nežijú v spoločnej domácnosti, v prípade rozvedených rodičov a v prípade striedavej starostlivosti).

            Údaje treba zadať gramaticky správne aj s diakritikou (dĺžne, mäkčene, aj veľké začiatočné písmená), keďže sa automaticky nahrávajú do školského informačného systému.

             

            Zákonní zástupcovia  prídu na zápis s dieťaťom a predložia :

            -   rodný list dieťaťa (k nahliadnutiu na overenie údajov-netreba kópiu vytlačiť)

            -   občiansky preukaz (k nahliadnutiu na overenie údajov)

            -   vytlačenú a oboma rodičmi podpísanú prihlášku (kliknite dole na odkaz

                Elektronická  prihláška, vyplňte,  vytlačte a podpíšte-treba podpis oboch rodičov !!!)

                (Táto slúži len na evidenciu do   informačného  systému   školy)

            príslušné tlačivá ( prihláška na vzdelávanie v ZŠ, žiadosť o prijatie do 1. ročníka, alebo   

               o odklad, vyhlásenie,  povinná príloha  a pod. - viď nižšie)

            -  poplatok  25,- € na pomôcky, ktoré zakúpi pre žiaka škola

             

            V prípade, že zvažujete odklad povinnej šk. dochádzky, treba sa (lepšie už dopredu pred zápisom) objednať  do CPP v Piešťanoch (t.č. 0911 887 745, 0948 612 552) alebo CPP vo Vrbovom (t.č. 0903 792 324).

            Ak malo dieťa v minulom šk. roku odloženú školskú dochádzku, je dobré absolvovať vyšetrenie  v poradni, kde mu potvrdia školskú  zrelosť (môžete tiež absolvovať ešte pred zápisom).

            Je potrebné, aby elektronickú prihlášku vyplnili aj rodičia detí, ktorí  v uplynulom školskom roku požiadali o odklad školskej dochádzky a tiež aj tí, ktorí budú žiadať o odklad teraz.

             

            Tieto dokumenty vypĺňajú všetci zákonní zástupcovia:

             

            Elektronická prihláška

             

            Po vyplnení elektronickej prihlášky je potrebné vyplniť a pri zápise odovzdať aj tieto ďalšie tlačivá podpísané oboma zákonnými zástupcami :

             

            Prihlaska_na_vzdelavanie_v_ZS.pdf

             

            ZIADOST_do_1.roc..docx

             

            Vyhlasenie_zakonnych_zastupcov.docx

             

            Povinna_priloha_k_elektronickej_prihlaske.docx

             

             

            Ak má dieťa jedného zákonného zástupcu, alebo ak z objektívnych príčin nemôžete dodať oba podpisy (napr. úmrtie, výkon väzby, súdne rozhodnutie alebo iný dokument, preukazujúci túto skutočnosť),  prineste tento dokument a k nemu toto čestné vyhlásenie:

            Cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.docx

             

            Tento dokument vypĺňajú rodičia, ktorí žiadajú o odklad povinnej školskej dochádzky:

            ziadost_o_odklad_povinnej_skolskej_dochadzky.pdf

             

          • Marec mesiac knihy - Rozprávka o Jankovi a Marienke

          • Dňa 25.3.2023 si žiaci 5.A pod vedením pani učiteľky Mgr.Kataríny Urbanovej pripravili krátke bábkové predstavenie O Jankovi a Marienke. Predstavenie odohrali štyrom triedam na prvom stupni. Pre mladších spolužiakov si pripravili tance, kvíz a rôzne aktivity. Bábky Janka a Marienku zhotovila žiačka 6.A triedy Annamária Purdešová. ĎAKUJEME! Všetkým žiakom z 5.A patrí veľká pochvala.

             

            Fotografie si môžete pozrieť tu.

          • Zvíťazili sme v okresnom kole Biblickej olympiády!

          • Dňa 21.3.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola Biblickej olympiády v Piešťanoch. Súťažné družstvo v zložení Dominik Kutný zo 7.B, Annamária Purdešová a Šimon Orel zo 6.A triedy získali krásne 1. miesto a postup do krajského kola Biblickej olympiády. Žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

        • Basketbal 3 x 3
          • Basketbal 3 x 3

          • Dňa 21.03.2024 sa naši deviataci zúčastnili okresného kola v 3x3 basketbale žiakov ZŠ. Vyžrebovaní sme boli v skupine s dvomi školami so zameraním na basketbal, takže bolo ťažké nad nimi zvíťaziť. Chlapci v 1.zápase prehrali so ZŠ Scherera, taktiež v 2.zápase so ZŠ Brezová. V 3.zápase naši basketbalisti vyhrávali, no nakoľko strácali lopty do outu (nízky strop školy, čo bola pre nás nevýhoda), nakoniec i keď len o jediný bod prehrali aj so ZŠ Rakovice. Chlapci hrali výborne, bojovali do konca každého zápasu a zožali pochvalu za výbornú hru od učiteľov tak súperov ako aj učiteľov z 2.skupiny, ktorí sa tešili, že naši chlapci sa nedostali do ich skupiny. V konečnom umiestnení chlapci skončili na 7.mieste z deviatich škôl.

             

            Našu školu reprezentovali chlapci z 9.B triedy:

            Kevin Kovár, Oliver Kollár, Matej Letko, Jakub Janec, Adrian Čapkovič

          • Testovanie T9 - 2024

          • Dňa 20.3.2024 sa uskutoční  celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka. Riaditeľka školy udeľuje žiakom 5.-8. ročníka na tento deň riaditeľské voľno. Žiaci 1.- 4. ročníka majú riadne vyučovanie.

            Harmonogram testovania a podrobné pokyny nájdete tu:

            TESTOVANIE_9.docx

             

        • Hollého pamätník 2024 - výsledky
          • Hollého pamätník 2024 - výsledky

          • V dňoch 13. a 14. marca sa uskutočnila súťaž Hollého pamätník. V prednese poézie a prózy súťažilo 52 žiakov.

            Výsledky:

             

            1.kategória

            POÉZIA

            1. miesto - Viktória Danišová 3.B

            2. miesto - Bianka Blašková 3.B

                              Nina Hruboňová 3.A

            3. miesto - Tiana Kollárová 3.B

                               Matej Ševečka 3.A

                               Juraj Čapek 2.B

             

            PRÓZA

            1. miesto - Bibiana Šupková 2.B

            2. miesto - Veronika Čapeková 4.B

            3. miesto - Juraj Bachňák 2.A

             

            2.kategória

            POÉZIA

            1. miesto - Triastan Urban 5.A

            2. miesto - Marcus Pavliš 5.A

             

            PRÓZA

            1. miesto - Terézia Janechová 5.A

            3. miesto - Filipa Mikušová 5.B

             

            3. kategória

            POÉZIA

            3. miesto - Nela Mužilová 7.B

             

            PRÓZA

            2. miesto - Karin Bachňáková 8.B

             

            Na okresnom kole v Piešťanoch nás budú reprezentovať Viktória Danišová, Bibiana Šupková, Tristan Urban a Terézia Janechová.

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a výhercom srdečne gratulujeme.

             

             

             

          • Moduly 2024

          • Naša škola sa v tomto školskom roku zapojila do programu Modul FLAG FOOTBAL.

            Flag futbal je organizovaný šport, v ktorom sa usporadúvajú majstrovstvá Európy a sveta. Flag futbal je mladý, ale veľmi rýchlo sa rozvíjajúci šport s olympijskými ambíciami.

            Je absolútne bezkontaktný a vďaka svojej veľkej variabilite vhodný do školského prostredia. Zároveň je nenáročný na vybavenie a priestory.

            Flag futbal ponúka množstvo zaujímavých cvičení, do ktorých sa môžu zapojiť chlapci a dievčatá rôznej telesnej stavby spoločne.

            Flag futbal si vo svojej podstate vyžaduje neustálu koncentráciu a fyzickú aktivitu každého hráča. Nenecháva priestor na nudu a preto je mládežou veľmi dobre prijímaný.

             

            Od 7. decembra  triedy druhého stupňa  na telesnej výchove navštívil tréner Flag futbalu pán Baláž. V priebehu jednotlivých hodín sa žiaci učili chytať loptu(šišku), správnu techniku hodu, pohybu s loptou, odoberanie a bránenie flagov. K dispozícii tréner priniesol šišky, opasky s flagmi.

            Druhý modul, ktorý pokračuje z minulého roka je modul Hádzaná s trénerom pánom Nedorostom.

          • Lyžiarsky výcvik - Janovky 2024

          • Žiaci 7.A a 7.B sa zúčastnili lyžiarskeho kurzu v počte 36. Inštruktorov lyžovania vykonávali Mgr. Ida Kolníková, Mgr. Ľudmila Koreňová a  externý inštruktor Mgr. Radoslav Kolník. Zdravotný dozor zabezpečovala pani Jana Sivoňová. Pre kurz sme vybrali stredisko Janovky priamo v obci Zuberec. Tam prebiehala lyžiarska časť kurzu. Lyžovali sme okrem stredy každý deň   od 9 h – 12 h a po obede od 14h-16h.

            Žiaci boli rozdelení do 3 družstiev - podľa lyžiarskych zručností a schopností.

            V stredu bol po dopoludňajšom lyžovaní poldeň lyžiarskeho voľna. Boli sme na prechádzke v obci a jej okolí – navštívili sme potraviny a suvenírový obchod.

            Ubytovaní sme boli v Penzióne Timea. Deti boli ubytovaní v pekných 2,3,4 a 5 lôžkových izbách s vlastným sociálnym zariadením, televíziou a balkónom. K dispozícii mali miestnosti s biliardom, stolným tenisom a stolný futbal. Strava bola zabezpečená celodenne s pitným režimom. Deťom jedlo chutilo, raňajky boli formou bufetu. Program dňa prebiehal podľa harmonogramu. Ráno po budíčku mali žiaci spoločnú rozcvičku na čerstvom vzduchu, po nej raňajky.

            Nasledovala príprava na lyžovanie a odchod na stredisko. V stredisku mali k dispozícii bufet a miestnosť na odkladanie lyží. Zjazdovky boli primerané všetkým družstvám a ich náročnosť zvládli všetci žiaci.

            Po dopoludňajšom lyžovaní nasledoval presun na obed do penziónu a poobedný krátky oddych. Potom nasledoval presun na stredisko na poobednú výučbu lyžovania. Po lyžovaní mali žiaci k dispozícií herne a svoj voľný čas do večere mohli tráviť ľubovoľne. Po večeri nasledoval spoločne strávený čas v jedálni vyplnený rôznym programom a súťažami. V rámci programu si pripravili žiaci a učitelia po družstvách rôzne zábavné aktivity. Mali aj prednášku o Bielom kódexe a správaní sa na stredisku a penzióne. Po programe bolo osobné voľno, vtedy sme realizovali bodovanie čistoty izieb a prípravu na večierku.

            Posledné lyžiarske poobedie(štvrtok) sme zrealizovali záverečné preteky v lyžovaní – zvládli ho všetci účastníci s peknými výsledkami. Prvé 3miesta boli v jednotlivých kategóriách vyhodnotené aj ocenené.

            S priebehom kurzu som bola maximálne spokojná, všetci žiaci sa naučili lyžovať a neboli žiadne výchovné problémy.

            Ďakujem sa spoluprácu inštruktorom aj pani zdravotníčke.

            Mgr.Kolníková Ida

             

             

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Trnavská vodárenská spoločnosť a.s. bude vo štvrtok 11.1.2024 od 08:00 do 15:00 hod. pracovať na oprave havárie na diaľkovodnom potrubí v katastri obce Krakovany.

            Počas týchto prác môže dôjsť k zníženiu tlaku vo vodovodnej sieti alebo úplnému prerušeniu dodávky pitnej vody. 

            Z tohoto dôvodu riaditeľka Základnej školy Školská 5, Veľké Kostoľany udeľuje podľa §150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. (školský zákon) všetkým žiakom školy dňa 11.1.2024 (štvrtok) riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

            V  prevádzke nebude školská jedáleň ani školský klub detí.

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          • Na deň 22.12.2023 udelila riaditeľka základnej školy žiakom riaditeľské voľno.

            Vianočné prázdniny sú v termíne 23.12.2023 - 7.1.2024.

            Nástup žiakov do školy je v pondelok 8.1.2024.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Školská 5, Veľké Kostoľany udeľuje podľa §150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. (školský zákon) všetkým žiakom školy dňa 22.12.2023 (piatok) riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

            V  prevádzke nebude školská jedáleň ani školský klub detí.